Tweefactorauthenticatie Afdrukken

Tweefactorauthenticatie instellen

Om jouw Zaurus account een extra beveiligingslaag mee te geven, kun je ervoor kiezen om tweefactorauthenticatie te gebruiken.

Tweefactorauthenticatie is veiliger dan het gebruik van enkel een wachtwoord, omdat toegang tot een account niet verkregen kan worden door enkel het achterhalen van een wachtwoord.

Een kwaadwillende moet tegelijkertijd in het bezit zijn van een fysiek element zoals een zogenaamde code of telefoon. Dit verkleint de kans dat een kwaadwillende toegang krijgt tot het account.

Binnen Zaurus kan je deze functionaliteit gebruiken in combinatie met een authenticatie-app, zoals Google Authenticator. Deze app kan je downloaden via de officiële app-stores. In het begin zal de authenticatie-app vragen om een QR-code te scannen (deze wordt getoond in Zaurus). Zodra je dit hebt gedaan, kan je voortaan inloggen in Zaurus met jouw inloggegevens + de code die in de authenticatie-app aangeeft.

Indien je de tweefactorauthenticatie wilt gebruiken, klik dan rechtsboven in op je naam en ga naar de instellingen.

Klik op het tabje tweefactorauthenticatie en vink dan “Ja” aan bij “Activeer tweefactorauthenticatie”.

Afbeelding met schermafbeelding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Vervolgens dien je opnieuw jouw wachtwoord in te voeren bij “Controleer wachtwoord”.

Afbeelding met schermafbeelding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Voer jouw wachtwoord in en klik op “Ga verder”.

Afbeelding met schermafbeelding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Vervolgens heb je twee keuzes:

1. Scan in de authenticatie-app de QR-code die in beeld verschijnt.

1. Voer de code aan de rechter zijde in op de authenticatie-app.

Afbeelding met schermafbeelding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Zodra je de QR-code hebt gescand of zodra je de code hebt ingevoerd, geeft de authenticatie-app een code terug. Dit noemen we de “authenticatie token”. Voer deze code in bij het invoerveld “Authenticatie token” helemaal onder in het beeld.

Afbeelding met schermafbeelding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Klik op “Valideer token”. Je krijgt een melding dat de validatie succesvol was. Het instellen van een tweefactorauthenticatie is gelukt.

Tweefactorauthenticatie via ander authenticatie-app

Zodra je de tweefactorauthenticatie hebt ingesteld, wordt deze gekoppeld aan een authenticatie-app. Indien je van authenticatie-app wilt wisselen, moet de weergave in het menu anders worden weergegeven. Voer hierom nogmaals het wachtwoord in bij “Controleer wachtwoord”, voer jouw wachtwoord in en klik vervolgens op “Ga verder”.

Afbeelding met schermafbeelding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Nadat je jouw wachtwoord opnieuw hebt ingevoerd, krijg je weer een QR-code en een authenticatiecode te zien in het scherm. Deze gegevens kan je gebruiken bij het instellen van de tweefactorauthenticatie in een andere app.

Tweefactorauthenticatie verwijderen

Zaurus biedt de mogelijkheid om de ingestelde tweefactorauthenticatie te verwijderen (Instellingen > Tweefactorauthenticatie). Helemaal onder aan de pagina vind je de tweefactorauthenticaties die verbonden zijn aan jouw account. Kies welke je wilt verwijderen en klik op de knop “Verwijderen” achter die regel.

Afbeelding met schermafbeelding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Je krijgt vervolgens een pop-up te zien, waarin wordt gevraagd om jouw bevestiging.

Afbeelding met schermafbeelding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Klik op “Verwijder”. Je krijgt nu een melding boven in je scherm dat de tweefactorauthenticatie succesvol is verwijderd.

Tweefactorauthenticatie-app kwijt of verwijderd

Als je de authenticatie-app kwijt bent of hebt verwijderd  is het uitzetten alleen mogelijk via persoonlijk contact met onze supportafdeling. Jouw identiteit wordt vastgesteld door het opsturen een kopie van jouw identiteitsbewijs (en eventueel  door een aanvullend telefonisch gesprek waarin enkele gegevens zullen worden uitgevraagd ter controle). Zodra jouw identiteit met zekerheid kan worden vastgesteld, kan de supportafdeling de tweefactorauthenticatie verificatie uitzetten.

Tip! Op een veilige manier een kopie maken kan eenvoudig met de KopieID-app van de Rijksoverheid. Met deze app kan gevoelige informatie zoals het documentnummer en het burgerservicenummer (BSN) eenvoudig worden weggestreept. Informatie over de KopieID app: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identiteitsfraude/vraag-en-antwoord/veilige-kopie-identiteitsbewijs.